Získání vody

02.02.2011 17:13

Vodu lze získat mnoha způsoby.

Když se ztratíte v divočině a nemáte vodu, čas rychle utíká.Krajina může vypadat úplně suchá,ale určitými znalostmi dokážete životodárnou tekutinu vystopovat.Nejdůležitější je,že voda teče shora dolů, to je všem asi jasné (ale já jen pro úplnost) a často stejným korytem.Vydejte se na průzkum:hledejte na dně údolí a roklí skryté potůčky a pozorně se dívejte na skály,zda někde nevytéká voda z pukliny.Ve stinných balvanitých oblastech může být voda v malých tůňkách.

 

Když si uděláte „sluneční destilační přístroj“,můžete páry lapat.Nejdřív budete potřebovat velký kus igelitové plachty (nebo rozříznutý igelitový pytel).Ujistěte se,že nemá žádné díry.Pak vykopejte v zemi díru hlubokou asi 30 cm a na její dno vložte nějakou nádobu kam budete lapat vodu.Díra v zemi musí být asi o dvě dlaně menší než připravený igelit.Roztáhněte igelit přes jámu a její okraje zatižte kamením a zeminou.Nenechejte nikde žádnou mezeru,protože pražící slunce by vám vodní páru vysušilo.Do středu plachty pak položte kámen tak,aby se plachta prověsila právě nad nádobu.

 

 

Když spatříte slibné místo,dejte se do práce! Najděte si nějakou velkou větev a nožem jí seřízněte tak,aby jeden konec větve byl plochý.

Pak začněte v zemi hloubit díru o průměru cca 30cm.Po chvíli by měla půda v jámě začít vlhnout a jáma by se zvolna měla naplňovat vodou,prosakující ze stran